Coloritmes

| 0

Coloritmes

Over het leven en werk van schilder Willem Thijs

Auteur: Jojada Verrips en Ben van den Camp

WIEGEN OP DE KLEURENRITMES VAN WILLEM THIJS

“’Harmonieus en lichtvoetig””

Willem J.H. Thijs (1932) was de zoon van de eigenaar van een textielververij uit Tilburg. Na de HBS volgt hij een opleiding tot leraar tekenen en vervolgt hij in 1956 zijn leerschool in Amsterdam aan De Rijksacademie van Beeldende Kunsten. Hij specialiseert zich in het onderdeel tekenen en aquarelleren en in monumentale kunst in relatie tot architectuur.

Hij wint in 1960 De Tetar van Elvenprijs. Het bekroonde schilderij behoort tot de collectie van het Tetar van Elvenmuseum in Delft. Van het ermee verbonden stipendium bekostigt hij onder meer zijn verblijf in het Italiaanse bergdorp Anticoli Corrado. Hij is daar uiterst productief en weet al zijn werk te verkopen. In 1968 was hij verbonden aan de Rijksacademie in de functie van hoogleraar voor de faculteit van monumentale kunsten. Als zodanig hield hij zich bezig met de integratie van beeldende kunst in architectuur en omgeving. Tenslotte keerde hij terug naar het vrije kunstenaarschap.

In 1978 koopt Thijs een leegstaand kerkje in Barsingerhorn waar na een verbouwing een groot atelier en expositieruimte beschikbaar komt. Exposities daar, bij Galerie Husstege en in het Museum Polak en elders volgen. Na een verblijf in Amsterdam vestigt hij zich in 2004 Purmerend en exposeert hij onder meer in Amsterdam, Bloemendaal en in de Beemster.

Willem Thijs overlijdt in 2016.

Zijn leven en werk zijn in 160 pagina’s vastgelegd in het boek Coloritmes Willem Thijs: leven en werk, en vormt een fascinerend beeldverhaal. Het boek bevat vele tientallen vaak paginagrote afbeeldingen van zijn werk bestaande uit tekeningen, gouaches, aquarellen en schilderen in olie- en/of acrylverf. Dit maakt het lees- en kijkboek een prachtig cadeauboek of relatiegeschenk. Het boek is geschreven door de antropoloog en kunstkenner Jojada Verrips, emeritus-hoogleraar Universiteit van Amsterdam.

Het boek kost euro 25 (incl. BTW en exclusief verzendkosten) en is te krijgen via frans.meulenberg@woordenwinkel.nl ISBN 9789079799 82 9